цинкЗащо цинкът е особено важен за дамите?

Изключително важна връзка има между цинка и жените. Става дума за женското здраве и визия. Правилното развитие на женския организъм и цялостното благосъстояние е тясно свързано с наличието на достатъчни нива от микроелемента. Във всяка възраст от живота се извършват различни процеси с участието на цинк и жените са силно под влияние на неговото действие. За съжаление, тази зависимост на дамите от минерала е слабо коментирана. Ние ще поправим това и ще ви запознаем с най-важните неща, които свързват цинка и жените.

Цинка и жените по време на съзряването

Когато става дума за цинка и жените, трябва да тръгнем още от половото съзряване на женското тяло. Началото на пубертета и неговото правилно развитие зависят от нивата на минерала и дали той е достатъчно наличен в организма. Цинкът е необходим за правилното развитие на половите органи и за нормалното настъпване и протичане на менструацията. Ако нивата на минерала са ниски, идването на менструационния цикъл и въобще, целият пубертет може да се забавят. И още една много важна връзка на цинка и жената при половото съзряване – дефицитът на цинк може да причини дисфункция на яйчниците и на матката още докато трае развитието им. Както и да доведе до нестабилност в менструацията и тежкото й протичане. При повишаване и нормализиране на нивата на цинк менструационният цикъл се стабилизира, а неприятните симптоми, свързани с него, намаляват.

За свързаността на цинка и жените при съзряването можем да съдим и по влиянието върху хормоналния баланс. Резките промени в хормоните водят до такива неблагоприятни прояви като акне, кожни възпаления, омазняване на скалпа и пърхот. Цинкът балансира хормоните и действа противовъзпалително, което помага при всякаква форма на акне и при влошено здраве на скалпа. Дефицитът на цинк предразполага към тежко акне и затова се препоръчва комбинирано прилагане на препарати с цинк външно, но задължително и вътрешен прием на минерала.

Значение на цинка и жените в репродуктивна възраст

Следващ изключително важен момент в живота на жената е репродуктивното здраве – и тук цинкът и жените са в много тясна взаимовръзка. При липса на минерала може да има проблеми със зачеването дотолкова, че жената да страда от безплодие в продължение на години, без да знае причината за това.

Причините за невъзможността за забременяване при дефицит на цинк се свързват с анормално производство на полови хормони (и на щитовидни също), тъй като е нарушена работата на репродуктивните жлези и на останалите жлези с вътрешна секреция. Нарушен е и процесът на узряване на яйцеклетката, което пречи да се случи така очакваното оплождане.

Ето и някои важни факти за цинка и жените, които искат да зебременеят – минералът регулира функциите на хормоните, осигурява редовна овулация и повишава вероятността от забременяване.

Ако при вас има такъв дългогодишен проблем, проследете нивата на цинк в кръвта – има вероятност те да са ниски.

Цинка и жените по време на бременност

Нивата на цинка и жените при бременност е много важна тема, защото от минерала до голяма степен зависи нормалното износване на плода. Особено внимание заслужава микролеменетът в началото на бременността и по-конкретно в първия триместър.

Ето кои са ключовите моменти относно цинка и жените по време на бременност:

  • Приемът на цинк, докато трае бременността, се препоръчва за снижаване риска от преждевременно раждане;
  • Минералът е важен за правилното развитие на плода и най-вече за неговата костна система;
  • Постигане та по-лесно и по-краткотрайно раждане – това е друга полза, свързана с цинка и жените по врме на бременност;
  • За развитието на плода – цинкът има огромно значение за правилното развитие на бебето,
  • От голяма важност е връзката на цинка и жените в напреднала възраст – микроелементът  повишава шансовете за забременяване и за успешно износване на бебето, когато майката е в край на детеродния период.

Ако планирате бременност, добре е да започнете прием на цинк още на този етап. Така яйцеклетките ще бъдат подготвени за оплождането и съзряването на фоликула, а фертилността като цяло ще се повиши.

Цинка и жените в менопауза

В един от най-неприятните за жената периоди – този на менопаузата, цинкът може да бъде много полезен помощник. Той стимулира синтеза на хормона естроген, чийто нива точно в този момент драстично намаляват. И говорейки за цинк и жени в менопауза, ще изброим ползите, с които може да допринесе елементът:

  • Намалява топлите вълни;
  • Помага при промени в настроението – при раздразнителност, гняв, депресия, които често са трудни за контролиране;
  • Полезен е за справянето с кожни проблеми, които може да се появят при жените в менопауза;
  • Помага при косопад;
  • Ефективен е за предпазване от качване на тегло.

Препоръчва се поне 10-седмичен курс на лечение, за да се видят първите ефекти от връзката на цинка и жените в менопауза. Още по-добре е да се продължи по-дълго приемът на цинк, защото в този период жените са най-много застрашени от дефицит. Друга важна зависимост на цинка и жените – минералът е идеална профилактика срещу характерното за постменопаузата заболяване остеопороза.

Цинк и жената – красота и външен вид

Във всички възрасти на жените им трябва цинк за поддържане на красив външен вид. Знае се, че ноктите, косата и кожата имат нужда от достатъчно цинк и жените, които имат липси на минерала, обикновено страдат от косопад, не могат да поддържат маникюр и имат проблемна кожа. В крайна сметка, никоя дама не иска чупливи нокти, оредяла коса и лице с пъпки Допълнително цинк винаги е полезен, ако имате подобни оплаквания. А с напредването на възрастта минералът помага да се съхрани по-дълго женската красота и здрав външен вид.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *