цинкЗащо цинкът е важен за нормалното развитие и физиологията на мозъка?

Мислили ли сте някога, че може да има връзка между минерала цинк и мозъчната дейност? Всъщност темата за цинка и мозъка е много интересна, а и важна. Оказва се, че този микроелемент може да ни предпази от някои дегенеративни заболявания, свързани с мозъчните функции. А също помага на мозъчната дейност като цяло.

Цинк и мозък – какво ги свързва?

През всички възрасти от живота на човека цинкът и мозъкът са във взаимовръзка. Минералът е от ключово значение при формирането на мозъка още във вътреутробния период и после при израстването. Ако има недостиг, може да се наблюдават отклонения в развитието на мозъка и затруднена мозъчна дейност. Съответно това се проявява с особености на поведението, смущения на познавателните възможности, емоционална нестабилност. Дефицитът на цинк може да наруши обмяната на информация между мозъка и рецепторите за вкус и мирис, което да доведе до намалено или слабо обоняние и усещане за вкус. Наблюдават се и други нарушения в предаването на нервни сигнали до главния мозък. В напреднала възраст липсата на цинк се свързва с дегенеративни процеси, които засягат мозъка и нервната система.

От друга страна, тези неблагоприятни последици може да се лекуват или предотвратят – достатъчно е да се повишат нивата на цинк и мозъчната дейност също ще се подобри.

Връзката на цинка и мозъчната дейност при хора с тревожност

Цинкът и нормалното развитие и физиологията на мозъка 1
Цинкът и нормалното развитие и физиологията на мозъка при тревожност

Все повече научни изследвания доказват, че ниските нива на цинк водят до прояви на страх, тревожност, безпокойство, пристъпи на паника, безсъние, раздразнителност. При хора с такива усещания са установени много по-ниски нива на цинк, което е показателно.

Какво точно се случва в организма? Липсата на цинк причинява по-слабо производство на невротрансмитера GABA (гама-аминомаслена киселина), който е нужен на нервната система, за да я държи по-спокойна и уравновесена (затова е наричан потискащ невротрансмитер – потиска напрежението и активността). Ако синтезът на GABA е намален, се появяват състоянията на тревожност, слаба устойчивост на стрес, безсъние или некачествен сън, нервност. Според последните проучвания в такъв случай се приема повече цинк и мозъкът би трябвало да реагира с по-голяма продукция на GABA.

Цинк и мозъчна дейност при депресия

Трайно пониженото настроение и тежката депресия също се свързват с ниски нива на цинк. Това е научно доказано. Биохимичният процес е подобен, както при тревожността – получавате дефицит на цинк и мозъкът започва да произвежда по-малко от хормона серотонин. Той е отговорен за поддържането на добро настроение и усещане за щастие (затова е наричан „хормонът на щастието“).

Тази връзка между нивата на цинка и мозъчната дейност при хора с депресия е изследвана задълбочено. Дефицитът на цинк предизвиква усещане за липса на щастие, потиснатост, нервност, неудовлетвореност, раздразнителност, агресия, а някои дори описват чувството като безнадеждност. При това обикновено не става въпрос за състояния, провокирани от конкретни събития, а за депресия, без да е налице каквато и да било основателна причина.

За щастие, това може значително да се подобри чрез приемане на повече цинк и мозъкът ще увеличи производството на серотонин. Настроението ще се подобри, а емоциите ще станат по-балансирани, твърдят изследователите.

Ниски нива на цинк и мозъчна дейност с ниски резултати

Цинкът и нормалното развитие и физиологията на мозъка 2
Цинкът и нормалното развитие и физиологията на мозъка при депресия

Умствената дейност може сериозно да пострада, ако има липса на цинк. Започвате да забравяте, трудно запаметявате нови неща, обърквате се, умът ви не работи гладко, не успявате да се съсредоточите, мисленето е затруднено. Имате чувство, че изглупявате и сякаш нямате същия умствен капацитет, както преди. Понякога за такова състояние се ползва терминът „мозъчна мъгла“. Изброените оплаквания може да са симптоми, че имате дефицит на минерала. Достатъчно е цинкът в организма да намалее и мозъкът започва да функционира неправилно. Това се отразява на всички мозъчни функции. В такива моменти може да имате ниски резултати в работата или на изпити, ако учите. За да стимулирате мозъчната дейност, трябва да приемате повече храни с цинк или под формата на таблетки.

При деца с дефицити – имат ли общо цинкът и мозъкът в тези случаи?

През последните години се установи връзката на цинка и мозъчната дейност при деца с дефицит на вниманието и при хиперактивност. Смята се още, че при деца с аутизъм цинкът и мозъкът са в подобна зависимост. В голям процент от изследваните пациенти се отчита недостиг на цинк. Клинично е доказано, че допълнителният прием на цинк намалява импулсивността при децата с хиперактивност и дефицит на вниманието, както и подобрява способността им да се фокусират. А някои учени препоръчват силно повишеният прием на цинк като профилактика на развитието на аутизъм.

Цинк и мозъчна дейност при Алцхаймер и Паркинсон

Цинкът и нормалното развитие и физиологията на мозъка 3
Цинкът и нормалното развитие и физиологията на мозъка при Алцхаймер и Паркинсон

Зависимостта между цинка и мозъчната дейност при хора в напреднала възраст е много категорична. Повишените нива на микроелемента може да предотвратят появата на прогресиращи нервни заболявания при стари хора. Най-вече се споменават болестта на Алцхаймер, Паркинсон, деменция. Тези заболявания са свързани с увреждането на нервните клетки, характерни за напредването на възрастта. Цинкът обаче е силно антиоксидантно средство. Той може да предпази клетките от увреждане, дължащо се на замърсена околна среда, други външни и вътрешни фактори. Той е ефективен не само за превенция, но и за забавяне развитието на невродегенеративните болести. Препоръките са за приемане на повече цинк и мозъкът ще съхрани максимално дълго своите функции.