цинкЗаболявания на черния дроб – как помага цинкът?

Цинкът е много необходим за редица процеси в организма. Широко известни и коментирани са голяма част от значенията му – например за имунитета и за растежа. Други взаимовръзки с цинка обаче не се споменават така често. Доста малко се говори за връзката между цинка и чернодробните заболявания. А минералът има много важно влияние върху здравето на черния дроб.

Чернодробни заболявания – особености

От здравето на черния дроб зависи и нашето цялостно здраве. Така е, защото този орган извършва много важни функции – помага на тялото ни да се пречистваме от токсините, има огромна роля за метаболизма, много активен е в процеса на храносмилане и в него се случват процеси, свързани с кръвосъсирването и разграждането на стари кръвни клетки.

Когато се развие чернодробно заболяване, много от тези процеси се нарушават. Настъпват сериозни последици за организма, които дори може да са фатални, когато увреждането на черния дроб е тежко.

Цинк при чернодробни заболявания 1
Цинк при чернодробни заболявания – особености

Най-разпространените и добре познати чернодробни заболявания са хепатит А, В и С (както и хепатит D и Е), стеатоза на черния дроб (омазняване), цироза. По-редки като честота са ракът на черния дроб, автоимунните чернодробни заболявания, както и генетичните чернодробни заболявания (болест на Уилсън, хемохроматоза). При много от тях се наблюдават симптоми като лош апетит, промени във вкуса и обонянието, загуба на окосмяване по тялото, трудно зарастване на рани, намален имунитет, жълта кожа. Цирозата, асцитът и чернодробната недостатъчност са тежките усложнения от различните видове чернодробни заболявания, като обикновено са последна фаза на увреждане на черния дроб. Те могат да доведат до фатален изход, ако не се прилага навременно и ефективно лечение.

Каква е връзката на цинка с черния дроб?

Черният дроб е основният орган, който има отношение към метаболизма на цинка. По тази причина различни чернодробни заболявания могат да бъдат повлияни от дефицита на цинк, както и обратното – при някои чернодробни заболявания да се стигне до нарушения на метаболизма на минерала. Недостигът на микроелемента засяга различни чернодробни функции. Поради централната роля на черния дроб в обмяната на веществата това нарушава метаболитните процеси и в други органи.

От друга страна, редица изследвания доказват, че допълнителният прием на цинк подобрява чернодробната функция. Освен това е установено, че по-големи дози от микроелемента намаляват появата на усложнения при чернодробни заболявания. И още – цинкът може да потиска или да стимулира абсорбцията на различни вещества в организма, което се използва при някои специфични чернодробни заболявания.

Цинк и вирусни и възпалителни чернодробни заболявания

Тук основно разглеждаме връзката между цинка и чернодробното заболяване хепатит. Названието „хепатит“ всъщност означава „възпаление на черния дроб“, така че хепатит е всяко възпаление на този орган, без значение каква е причината за него. Разграничават се няколко вида възпаления на черния дроб – вирусен хепатит, поради заразяване с паразити, при алкохолна употреба, наркотичен хепатит, неспецифичен хепатит. Някои вируси също могат да предизвикат чернодробно възпаление, като например вирусът на Епщайн-Бар, цитомегаловирусът и др.

При всички положения такова чернодробно заболяване протича тежко за организма, възстановяването е продължително и нарушенията на чернодробната функция са значителни. При някои форми остава в хронична форма за цял живот, като в много от случаите става причина за смърт.

Допълнителният прием на цинк при хепатит може съществено да подобри състоянието на болните от чернодробното заболяване и да ускори процеса на възстановяване. Използват се основно следните свойства на цинка:

Цинк при чернодробни заболявания 2
Цинк при чернодробни заболявания – цироза
  • Подпомага имунната система в справянето с болестта, но и при противодействието на други вируси и инфекции, тъй като в периода на боледуване от чернодробното заболяване имунитетът на пациента е драстично спаднал;
  • Стимулира регенерацията на увредените от възпалителните процеси клетки (хепатоцити) при чернодробното заболяване хепатит;
  • Поради силните антиоксидантни свойства на цинка той подпомага процеса на очистване от токсини и отпадни вещества (детоксикация), осъществяван от черния дроб, който поради чернодробното заболяване е затруднен. Освен това цинкът предпазва клетките на черния дроб от увреждане отново заради свойствата му на антиоксидант и способността да се боли със свободните радикали, които увреждат клетките в тялото;
  • Намалява възпалението и така облекчава симптомите на хепатит, както и ускорява оздравителния процес при чернодробното заболяване.

Цироза и чернодробна недостатъчност – ползи от цинка

При цирозата е налице тежко нарушение на чернодробната функция, като се стига до клетъчна смърт на чернодробна тъкан. Възможно е да настъпи регенерация на определени участъци при това чернодробно заболяване, но в черния дроб остават белези и работата на органа в бъдеще остава нарушена.

Една от основните причини за развитието на цироза и асцит („жабешки корем“ или задържане на течност в коремната кухина) е системната употреба на алкохол – приблизително 80% от случаите на цироза се дължат на това. Алкохолизмът сам по себе си предизвиква множество дефицити на вещества, включително и на цинк. Приемът на цинк в този случай е задължителен и като профилактика на чернодробните заболявания, и като терапия. Много силно е действието му тук на антиоксидант, тъй като противодейства на токсичното въздействие върху организма от алкохола и по този начин подпомага работата и възстановяването на черния дроб.

При цирозата е налице и много сериозна имунна дисфункция. Затова е подходящо да се прилагат големи дози цинк за подкрепа на имунната система в справянето й с нейните функции.

Наследствени чернодробни заболявания и цинк

Особено голямо значение има приложението на големи дози цинк основно при две наследствени чернодробни заболявания. Това са болестта на Уилсън и хемохроматоза.

Цинк при чернодробни заболявания 3
Цинк при чернодробни заболявания – наследствени заболявания

При болестта на Уилсън (резултат от генна мутация) настъпва прекалено натрупване на мед в организма, което води до редица увреждания. Черният дроб задържа медта, вместо да я отделя чрез изхвърляне през жлъчните пътища, което води до редица нарушения. Развива се сравнително бързо хепатит, а по-късно цироза и чернодробна недостатъчност, като в голяма част от случаите може да се наложи чернодробна трансплантация. Лечението на болестта е чрез лекарства, които извеждат метала мед от тялото и предотвратяват натрупването му. Цинкът има изключителна роля тук, тъй като потиска абсорбцията на медни йони в тялото. Препоръчва се прием на дози над 50 мг дневно по предписание и под наблюдение на специалист.

Друго наследствено чернодробно заболяване е хемохроматозата, при която в организма се съхранява твърде много желязо. Поради невъзможност за отделяне на метала нивата остават твърде високи, което с времето уврежда редица органи. Цинкът обаче може да потисне усвояването на желязо, като по този начин е възможно да се поддържат по-ниски нива на метала в организма.

Рак на черния дроб и цинк

Онкологичните чернодробни заболявания може да са първични или вторични (да се появяват в резултат на друго заболяване). Много често рак на черния дроб се развива след друго заболяване на този орган – хепатит, цироза. Отново ролята на цинка тук е за профилактика и за лечение. Приемът на микроелемента при други чернодробни заболявания намалява риска от развитието на рак. Приемането на завишени дози цинк при вече налично онкологично чернодробно заболяване може да ограничи и забави процеса. Това се дължи на способността на цинка да стимулира имунните клетки, които разпознават и унищожават раковите клетки. Също металът подобрява работата на черния дроб и на имунната система по време на боледуването, което облекчава състоянието на болния и осигурява по-високо качество на живот.