цинкМоже ли цинкът да подобри и удължи ефекта на Ботокс?

Нови проучвания и разработки показват смели резултати, че допълнителният прием на цинк има отношение към ефекта от приложението на ботокс. Но преди да разгледаме връзката на цинка и ботокса, нека припомним каква е ролята на минерала за организма. И да коментираме какво точно е ботокс и за какво се използва той.

Цинк – за какво е нужен на тялото?

Микроелементът играе ключова роля за множество процеси в нашия организъм. Може би най-познат е за повечето хора като имуностимулатор и имуномодулатор – т.е. едновременно засилва имунната система, но и я нормализира, когато тя проявява твърде остри реакции срещу определени дразнители.

Освен за имунитета, цинкът е важен за развитието и растежа. Затова трябва да се приема допълнително от бременни жени, в детска възраст и в тийнейджърския период – при съзряването. Той играе роля за формирането на половите белези, както и за способността за зачеване и за оплождане. Също влияе положително на хормоналния баланс, което е полезно при различни състояния на дисбаланс.

Цинк и Ботокс 1
Цинк и Ботокс – за какво е нужен цинкът?

Много ценно е значението на цинка за контрола на кръвната захар и за профилактика на състояния като диабет, инсулинова резистентност и метаболитен синдром. Минералът успява да подобри чувствителността на клетките към хормона инсулин и да стимулира производството му. А всички знаем, че той е много важен хормон, който регулира кръвната захар и транспортира глюкозата, постъпваща от храната.

Изключително използван и прилаган е цинкът в грижите за външния вид и красотата. Той е много нужен на косата, кожата и ноктите да са здрави и да изглеждат добре. Цинкът се ползва и външно, и вътрешно в постигането на блестяща кожа, дълга и гъста коса, здрави нокти.

И още една важна роля на цинка за нашето здраве – неговите свойства на антиоксидант. Като такъв той се бори срещу свободните радикали и оксидативния стрес за организма. Така забавя процесите на остаряване и разрушаване на клетките, а също е профилактика на дегенеративни заболявания.

Какво знаем за ботокса?

Малцина знаят, че ботокс всъщност е съкратеното название на т.нар. ботулинов токсин. Този сложен термин се използва за назоваването на специален белтък – протеин, произвеждан от бактериите Clostridium botulinum.

Ботоксът стана много популярен и навлезе в живота на хората в последните няколко десетки години. Всъщност белтъкът е токсичен и при попадане на големи количества в организма може да бъде много опасен. Но в малки дози той се използва с медицински и козметични цели – за лечение на определени състояния и за разкрасяване. За целта се прилага основно един от няколкото типа ботокс – тип А.

Какъв е начинът на действие? Инжектирането на ботокс блокира освобождаването от нервите на нервотрансмитера ацетилхолин – той е специално химическо вещество в нашия организъм, което активира съкращаването на мускулите. Тъй като ацетилхолинът не може да задейства мускулите, не се получават бръчки на кожата, което се използва като положителен ефект за подмладяващи лицето процедури. Също не се получават и мускулни спазми, което е в плюс за редица медицински състояния.

Най-благоприятно от медицинска гледна точка е, че ботулиновият токсин не уврежда нервите и мускулите – действието на ацетилхолина и нервно-мускулните функции се възстановяват напълно след известен период от време.

Ботоксът в постигането на красота

Цинк и Ботокс 2
Цинк и Ботокс – Какво знаем за ботокса

Най-известно е приложението на ботокса за премахването на мимическите бръчки – най-вече около очите, на челото, между веждите, около устните и на шията. Това са следи от времето върху кожата ни поради нашите мимики и гримаси, предизвикани от различни емоции. Инжекционното въвеждане на ботулиновия токсин не само елиминира съществуващите набраздявания на лицето, но и предпазва от появата на нови – отново поради липсата на мускулните съкращения. Процедурата се извършва от специалист и при провеждането й се вземат предвид индивидуалните особености на лицето и наличието на някои противопоказания. Ефектът от ботокса трае от няколко месеца до приблизително максимум година, като това зависи от различни фактори (включително от взаимовръзката цинк и ботокс).

Ботокс се използва и за някои други естетически процедури. Например за подобряване на симетрията на лицето, както и за коригиране на т.нар. гумена или гингивална усмивка (когато при усмивка се виждат горните венци, а понякога и част от долните).

Приложение на ботокс в медицината

Ботоксът се ползва за лечението на някои трудни за третиране по друг начин здравни проблеми. Най-вече се прилага за стопирането на неконтролируеми мускулни спазми в лицето, шията, раменете и в някои случаи – на ръцете. Широко използван е и за корекция на кривогледство, мързеливо око, а също и за лечение на двойно виждане. С ботокс се лекува още мигрена, прекалено активен пикочен мехур, хиперхидроза (прекалено изпотяване) под мишниците, неволно мигане (блефароспазъм), болки в ставите при артрит, парализа на Бел (парализа на лицев нерв), както и някои други състояния.

С медицински цели ботокс се прилага както при възрастни пациенти, така и при деца.

Ботокс и цинк – каква е връзката между двете?

Интересна особеност е, че ботоксът и цинкът имат важна връзка помежду си. Според някои изследвания от последните години ефектът от приложението на ботокса е в тясна връзка с нивата на цинк при пациентите. И още – смята се, че допълнителният прием на цинк може да удължи действието на ботокса с приблизително 30%. Освен това цинкът може да ускори и улесни оздравителния процес след приложението на ботокс. Резултатите от изследванията показват, че микроелементът помага за ограничаване на възпалението, намаляване рисковете от инфекция и съкращаване на времето за заздравяване на третираните зони.

Други резултати показват още една интересна зависимост между цинк и ботокс – установено е, че хората с ниски нива на минерала може да развият нечувствителност към ботулиновия токсин. Това означава, че терапията с ботокс при тях няма да е достатъчно ефективна и няма да доведе до очакваните ефекти.

Свързани ли са приемът на цинк и ботукса преди процедурите?

Цинк и Ботокс 3
Цинк и Ботокс – каква е връзката между тях

Проучванията показват, че допълнителният прием на цинк преди поставянето на ботокс ще доведе до много по-добри резултати. Според едно изследване на Journal of Drugs in Dermatology 92% от пациентите, вземали допълнително цинк при лечение с ботокс, имали много по-бързи и удовлетворяващи ефекти. Освен това те продължили да се забелязват няколко седмици по-дълго, в сравнение с останалите пациенти.

Проведени са и други изследвания – особено за съчетаването не само на цинк и ботокс, но и фитаза – ензим, който повишава усвояването на цинк в организма. Резултатите от тях обаче не се приемат еднозначно заради участието на ензима.

В крайна сметка препоръките на специалистите относно цинка и ботокса са за приемане на минерала от няколко дни до няколко седмици преди приложението на ботулиновия токсин. Полезен съвет е и да си направите предварително кръвно изследване за установяване нивата на цинк при вас. Това ще даде яснота каква допълнителна нужда имате от цинк и ботоксът доколко ефективен ще бъде на този етап.