имунна системаХрани за подсилване на имунитета през зимата

Чист въздух, движение, качествен сън, по-малко стрес и здравословна храна. Това са ключовите фактори за силен имунитет и добро здраве. През зимата подливането на имунитета с храна е от още по-голямо значение. В този сезон организмът ни страда от недостиг на витамини и вещества, от една страна, а от друга – има нужда от по-стабилна имунна система, за да ни пази от вируси и настинки.

Вероятно са ви известни общите правила за хранене за здрав имунитет – много пресни плодове и зеленчуци, по-малко пържени храни, повече пълнозърнести храни, ограничено количество сладкиши, консерви и безалкохолни напитки. Това обаче не е достатъчно за подсилване на имунитета с храна. Хубаво е да знаете кои са най-важните „зимни“ храни за имунитет, които да сервирате всекидневно на вашата трапеза.

Направили сме подбор на най-важните храни за подсилване на имунитета, които в студените месеци да помагат срещу вируси, бактерии и простуда.

Зеле

Храни за подсилване на имунитета през зимата 1
Храни за подсилване на имунитета през зимата – Цитрусови плодове

Това е типичният за зимата зеленчук. Тук включваме не само обикновеното зеле, но и цветното, брюкселското зеле и броколите, както и популярният напоследък кейл (листно зеле). Всички „зелеви“ разновидности са чудесна храна за имунитета, защото изобилстват от антиоксиданти, които помагат на организма да поддържа силна имунна система. Обикновеното зеле е изключително богато на витамин С, кейлът – на каротин и желязо, броколите – на витамин С и калций, а брюкселското зеле е източник и на манган. Особено се изтъква ползата на традиционното за зимата кисело зеле, което съдържа пробиотици  и затова е много важна част от храненето за здрав имунитет.

Цитрусови плодове

Това са едни от най-ценните хранителни богатства на зимата – задължителна част от храненето за здрав имунитет в студените месеци. Те също съдържат много витамин С, витамини В, витамин Р и антикосиданти – флаваноиди, но също така действат антибактериално и противовирусно. Затова са пръв помощник при симптоми на вирус или настинка и задължителни сред храните за подсилване на имунитета през зимата.

Джинджифил

И в кулинарията, и за приготвяне на напитка – джинджифилът е мощен имуностимулант. Силата на джинджифиловия чай е добре известна – ако започнете да го пиете при първи симптоми на вирус или настинка, ще стопирате болестта или ще я прекарате по-леко. По-слабо известен е джинджифилът като съставка за приготвяне на храна за имунитета и този пропуск трябва да бъде поправен. Коренът запазва свойствата си и при готвенето на ястия, като освен че дава пикантен вкус, прави блюдото по-здравословно. Може спокойно да го добавите към списъка ви с храни за подсилване на имунитета. Съдържа витамини В, витамин С, калций, калий, магнезий, цинк. 

Тиква

Това е една от супер храните за подсилване на имунитета през зимата. Всички сортове тиква са изключително полезни и достъпни за намиране през целия сезон. Съдържа антиоксиданти, фибри, бета каротин, известно количество витамин С, витамини В. Освен това чрез своето семе тиквата е перфектен растителен източник и на много важните за имунната система Омега-3 мастни киселини, цинк и други минерали. Предимство на тиквата като храна за имунитета е, че може да се използва за приготвянето и на сладкиши, и на солени ястия. Изключително вкусна и полезна е дори просто печена на фурна, без никакво овкусяване.

Пилешка супа

Храни за подсилване на имунитета през зимата 2
Храни за подсилване на имунитета през зимата – Джинджифил

Това не е просто храна за подсилване на имунитета – това е истински лек. Топла пилешка супа при вирус или простуда може да ви вдигне от леглото. Буквално! Преди години супата от пилешко месо и зеленчуци наистина е използвана редовно като лечебно средство, но след това е позабравена за сметка на съвременните лекарства. Ако и вие искате да постигнете истинско подсилване на имунитета с храна по време на боледуване, побързайте да сварите пилешка супичка. Тя бързо ще облекчи болката в гърлото, хремата и общото неразположение. Една от основните суперсили на пилешката супа като храна за имунитета се крие именно в пилешкото месо. То съдържа аминокиселината цистеин, която разрежда слузта в организма, както и много цинк, който подпомага имунната система в борбата срещу вируси, бактерии и настинки.

Дроб

Питателна и ценна храна за подсилване на имунитета през зимата е свинският дроб и пилешките дробчета. Топло, ароматно ястие с дроб/дробчета и подправки ще подкрепи имунната система в студените дни и нощи. Тази категорично невегетарианска храна за имунитета изобилства от желязо, цинк, витамини В, витамин А, Омега-3 и Омега-6 мастни киселини, както и още редица микроелементи. Може да спрете избора си също на телешки дроб, агнешки или дори дроб от риба треска!

Риба

Няма сезони за рибата като храна за имунитета. Тя е всесезонна. Не мислете за рибните ястия като деликатес от морската почивка и летните месеци, защото ще направите страхотен пропуск в организирането на хранене за здрав имунитет през зимата. Риби като сьомга и херинга са прекрасни „зимни“ риби, които ще ви осигурят енергия и ценни вещества за имунната система. Рибата ще ви даде добри дози витамин D, които иначе трудно се осигуряват чрез менюто, както и омега-3, витамини А, Е и цинк – все незаменими при подсилването на имунитета с храна. Ако имате възможност, хапнете си също риба тон и от дребните, но много вкусни и полезни сардини – те също са идеален избор за храна за имунитета през зимата.

Червено цвекло

Абсолютно задължително е цвеклото през зимата за подсилване на имунитета с храна. Под формата на сок, салата или топло ястие – няма значение как ще консумирате. То ще ви пази от вируси и бактерии, но и ще помогне на имунната система в борбата с раковите клетки – ценна способност, която не всеки продукт притежава. Като храна за имунитета червеното цвекло съдържа важния за имунната система цинк, а също желязо, полифеноли, витамини, микроелементи, фибри.

Ряпа

Ряпата често е пренебрегвана като храна за имунитета, при това незаслужено. Тя е типична сезонна храна за подсилване на имунитета през зимата – източник на витамин С, витамини В и антиоксиданти. Едни от най-ценните й свойства обаче са свързани с антибактериалното й действие, способността й да извлича слузта от организма и да действа отхрачващо при кашлица. Ряпата още съдържа големи количества сяра, които работят като мощно очистващо средство на организма.

Нар

Храни за подсилване на имунитета през зимата 3
Храни за подсилване на имунитета през зимата – Орехи

Този супер ценен плод е изключителен природен дар за зимата, който задължително трябва да добавите в списъка с храни за имунитет. Ако не обичате да хапвате сочните зрънца на нара заради семенцата, направете го на сок. Той съдържа много минерали, витамини С и К и действа като изключително силен антиоксидант. Има болкоуспокояващи и противовъзпалителни свойства, а също помага за бързо възстановяване при боледуване и инфекции. Може да добавяте зрънцата на нара в салати, печива и да го комбинирате с други храни за имунитета като мед, ядки и лимони например.

Орехи

Обикновен орех, пекан или бразилски орех – всички са изключително силни храни за подсилване на имунитета. Съдържат големи дози от нужния за имунната система цинк, селен, мед, желязо, мастни киселини, магнезий, витамин Е, витамин В1. Бактериите и вирусите бързо ще си отидат, ако по-често включвате орехи в зимното си меню за подсилване на имунитета с храна.