цинкКак да увеличим приема на цинк през есента и зимата?

Задължително е да приемате повече цинк през есента и зимата. Защо? Защото това е минералът, който може да ви осигури стабилна защита срещу вирусите и настинките, които традиционно ни повалят на легло в тези два сезона.

Ползите от цинка през есента и нуждата от цинк през зимата

Колкото по-рано започнете да приемате увеличени дози цинк през есента, толкова по-подготвени ще сте за още по-студения сезон – зимата. Добре е да повишите приема на цинк още в началото на есента, за да стабилизирате имунната система и да я усилите, преди да пристигнат зимните болести. Добре известно е, че приемът на цинк в съчетание с витамин С може да ви предпази от вирусна инфекция или изцяло да спре развитието на заразата. Но не чакайте да усетите първи симптоми на вирус или настинка! Увеличете приема на цинк превантивно още сега. Да не забравяме и ролята на цинка за красотата и доброто настроение през есента и зимата. Минералът се грижи за здравето на кожата, косата и ноктите, които традиционно в студените месеци се увреждат заради студа, влажността и атмосферните условия. Също чрез повече цинк през есента и особено през зимата може да избегнете депресивните настроения и да имате повече стабилност в емоциите.

Да увеличим приема на цинк за имунитета чрез балансирано хранене!

Прием на цинк през есента и зимата 1
Прием на цинк през есента и зимата чрез месни продукти

През есента и зимата може да внесем повече цинк за имунитета и изобщо за нуждите на тялото ни, ако наблегнем на храните, които съдържат по-големи количества от микроелемента. Добавете към менюто си повече:

 • Месни продукти. Сред тях най-много цинк за здравето ви ще си осигурите чрез хапването на телешко и свинско месо. Червените меса са най-богати на микроелемента и е добре да увеличете консумацията им, особено ако вече имате доказан цинков дефицит. Птичите меса също съдържат не малки количества от минерала, така че може да похапвате и от тях.
 • Морски дарове. Това са лидерите по високо съдържание на цинк за здравето ни, но за съжаление не присъстват толкова често в традиционното ни меню. Все пак опитайте да хапвате по-често стриди, миди, раци и морски риби (основно сардини, сьомга).
 • Яйца. Те също съдържат добро количество цинк, макар и по-малко, в сравнение с морските дарове и месото. Хапвайте смело яйца, за да си набавите повече цинк през есента и зимата, а и за да си осигурите повече енергия и други полезни вещества.
 • Млечни продукти. Добър източник на цинк през есента и зимата. Нека млечните продукти да присъстват често под различни форми в менюто ви всекидневно.
 • Растителни източници на цинк за здравето на цялото семейство. Най-ценни са бобовите продукти, зърнените храни, ядките и семената. Макар и да съдържат сравнително високи нива на цинк, за съжаление голяма част от растителните източници не осигуряват достатъчно от микроелемента. Така е заради съдържащите се в някои от тях фитати – вещества, които пречат на усвояването на цинка.
 • Есента изобилства от растителни източници на цинк за здраветоцвекло, броколи, спанак, къпини, нар и т.н. Наблегнете на тези сезонни храни – дори при по-ниска абсорбция на цинка от тях, ще имате достатъчно ползи за здравето.

Повече цинк през есента и зимата чрез допълнителен прием на таблетки

Прием на цинк през есента и зимата 2
Прием на цинк през есента и зимата чрез таблетки

Това е най-сигурният начин да си набавите повече цинк през есента и зимата. Прием на цинк на хапчета, особено при цинков дефицит, дава бързи и категорични резултати.

Допълнителният прием на цинк на таблетки има следните предимства:

 • Знаете точната доза, която приемате, и може да изчислите колко точно цинк за имунитет и здраве сте приели днес.
 • Може да изберете измежду различните форми на цинк, които се предлагат в търговската мрежа. Имате варианта да си купите по-евтин, но с по-ниски възможности за абсорбция, или да си вземете по-скъп, но с високи свойства на усвоимост.
 • При прием на цинк на таблетки може да вземете “ударна доза” цинк за имунитета, ако усетите, че се разболявате. Това няма как да стане само чрез хранене.
 • Прием на цинк на таблетки е много подходящ за вегани, вегетарианци и суровоядци. Тези групи от хора, поради специалния си режим на хранене, се лишават от едни от най-качествените източници на цинк за здравето на цялото тяло. Затова и често страдат от цинков дефицит – проблем, който лесно може да бъде коригиран чрез прием на цинк под формата на хапчета.

Достатъчно цинк през есента и зимата чрез по-добра абсорбция на минерала

Прием на цинк през есента и зимата 3
Прием на цинк през есента и зимата с морски дарове

Не е достатъчно само да приемаме повече цинк през есента и зимата за попълване на цинковя дефицит или за превантивно набавяне на минерала. Понякога абсорбцията на микроелемента е затруднена от някои обстоятелства, а разходът му е повишен. Ще подобрите усвояемостта на цинка и ще намалите загубите му, ако спазвате следните съвети:

 • Избягвайте употребата на диуретици, когато правите опити да си набавите достатъчно цинк за имунитета. Тялото губи големи количества от минерала, когато употребявате чай, кафе и таблетки с диуретично действие.
 • Не приемайте по едно и също време добавки с калций и цинк на таблетки. Калцият потиска абсорбцията на цинк. Поради същата причина избягвайте да консумирате храни с високо съдържание на калций, ако приемате допълнително цинк за имунитета.
 • Храните с фибри и фитати (с растителен произход) пречат на тялото да усвои максимално добре приемания чрез хранене или чрез допълнителен прием цинк. Затова не вземайте таблетките с цинк за имунитета едновременно с храна, богата на фибри и фитати.
 • Наблегнете на меню с храни, съдържащи протеини от животински произход. Доказано е, че те подпомагат абсорбцията на микроелемента. Така ще си осигурите по-голяма усвоимост на цинк през есента и зимата. Може да комбинирате храните с животински протеини с растителни източници на цинк – така ще повишите усвоимостта на цинка с растителен произход.
 • Традиционно през есента и зимата хапваме повече топли храни (супи, яхнии), които често са преминали дълга термична обработка. Имайте предвид, че термичната обработка унищожава голяма част от цинка. Не разчитайте само на прием на цинк чрез топли ястия в студените месеци – осигурете си допълнителен прием, особено ако се съмнявате, че вече сте с цинков дефицит.
 • През есента и зимата по-често се “сгряваме” с някоя чашка алкохол. Алкохолът обаче пречи на абсорбцията на цинк. Внимавайте с количествата.
 • По-често през есента и зимата ни се налага да пием антибиотици заради по-честото боледуване. Имайте предвид, че тези медикаменти също пречат на усвояването на цинка – осигурете си допълнителен прием на цинк при антибиотично лечение.